Hundsportklubbar och tävlingar inom hundsport

Intresset för att tävla med sin hund är något som alltid varit populärt men som nu har fått mycket fokus bland hundsportklubbarna runtom i Sverige. Att tävla med sin hund innebär ett nära och hårt samarbete vilket är mycket roligt och belönande. Både jag och min man har sedan länge haft intresset uppe för att tävla med vår kära Golden retriever Jack som älskar utmaningar inom särskilt agility men även i freestyle.  Här nedan kommer några tips på hundsportklubbar och tävlingar som dyker upp varje år, och som är roliga att delta i.

Svenska Kennel Klubben (SKK) har länge varit aktiv med att främja träning med sin hund både för vardagliga ändamål som lydnad och kontroll, som för mer tävlingsinriktade ändamål som agility och freestyle. I år så bildades Svenska Agilityklubben inom SKK som ska ansvara för tävlings och utbildningsadministration kring SM, landslag och diverse regelverk gällande agility. Det anordnas många tävlingar varje år i SKK:s regi inom såväl agility som freestyle. Man ansöker om tävlingslicens oavsett om man har en registrerad eller oregistrerad hund. Man ska även ha en tävlingsbok vilken domaren använder för att mäta in i vilken klass hunden ska få tävla i.

Då min make och jag har en dotter på 17 år som också är intresserad av att tävla med vår hund Jack så är Sveriges Hundungdom (SHU) en mycket bra hundsportklubb, då den riktar sig till ungdomar mellan 6-25 år. SHU anordnar varje år riksläger där man kan vara med och få lära sig mer om hur man tränar och tävlar med sin hund på bästa sätt under några dagar. Och det anordnas årligen många tävlingar som exempelvis SM i Fresstyle, Rallylydnad och Handling varje år.

Dessa hundsportklubbar är att rekommendera om man så är nybörjare kring hundsport eller har tränat själv under en längre tid för tävling. Att vara med på tävling är något som alla hundägare bör pröva på vilket är glädje för både matte, husse och den tävlande hunden.