Hundshopen Landskrona

Mar 11, 2015

Butiker med djurartiklar och en inriktning på just hund finns på många ställen i landet. Kommer du från Landskrona så kanske Hundshopen låter bekant? Den butiken har nämligen legat i staden sedan 80-talet och är ett riktigt adelsmärke för staden. Än idag lockar den många besökare som är på jakt efter något trevligt till sin fyrbenta vän.

Visserligen kan du ta dig till Hundshopen i Landskrona enbart för att gå runt och titta för att därefter bestämma vad du vill ha, men denna butik erbjuder mycket mer än enbart hundprodukter. På Hundshopen kan du nämligen på ett trivsamt sätt få tips och rådgivning av personalen som själva har god kontakt med hundar dagligen. 4dogs är en annan hundbutik som erbjuder samma typ av service som Hundshopen. Till skillnad från Hundshopen är 4dogs en internetbaserad hundaffär.

Är du ute efter hundartiklar och söker en butik som ger bra rådgivning av personal som faktiskt har provat de allra flesta produkterna så är Hundshopen definitivt någonting för dig. Bor du i Landskrona bör du absolut ta dig tiden att gå dit och varför inte svänga inom om du bor en bit bort men ändå har vägarna förbi? Förhoppningsvis blir du precis lika nöjd som alla andra.

Hundsportklubbar och tävlingar inom hundsport

Mar 10, 2015

Intresset för att tävla med sin hund är något som alltid varit populärt men som nu har fått mycket fokus bland hundsportklubbarna runtom i Sverige. Att tävla med sin hund innebär ett nära och hårt samarbete vilket är mycket roligt och belönande. Både jag och min man har sedan länge haft intresset uppe för att tävla med vår kära Golden retriever Jack som älskar utmaningar inom särskilt agility men även i freestyle.  Här nedan kommer några tips på hundsportklubbar och tävlingar som dyker upp varje år, och som är roliga att delta i.

Svenska Kennel Klubben (SKK) har länge varit aktiv med att främja träning med sin hund både för vardagliga ändamål som lydnad och kontroll, som för mer tävlingsinriktade ändamål som agility och freestyle. I år så bildades Svenska Agilityklubben inom SKK som ska ansvara för tävlings och utbildningsadministration kring SM, landslag och diverse regelverk gällande agility. Det anordnas många tävlingar varje år i SKK:s regi inom såväl agility som freestyle. Man ansöker om tävlingslicens oavsett om man har en registrerad eller oregistrerad hund. Man ska även ha en tävlingsbok vilken domaren använder för att mäta in i vilken klass hunden ska få tävla i.

Då min make och jag har en dotter på 17 år som också är intresserad av att tävla med vår hund Jack så är Sveriges Hundungdom (SHU) en mycket bra hundsportklubb, då den riktar sig till ungdomar mellan 6-25 år. SHU anordnar varje år riksläger där man kan vara med och få lära sig mer om hur man tränar och tävlar med sin hund på bästa sätt under några dagar. Och det anordnas årligen många tävlingar som exempelvis SM i Fresstyle, Rallylydnad och Handling varje år.

Dessa hundsportklubbar är att rekommendera om man så är nybörjare kring hundsport eller har tränat själv under en längre tid för tävling. Att vara med på tävling är något som alla hundägare bör pröva på vilket är glädje för både matte, husse och den tävlande hunden.

Spring med din fyrbenta vän i Hundlöpet 2014

Jul 10, 2014

Tycker du om att löpträna med din hund? Bra, då är motionsloppet Hundlöpet något för dig och ditt husdjur! Det första loppet som var skräddarsytt för hundägare och hundförare arrangerades 2010 på Lidingö i Stockholm, då lockade motionsloppet endast ett trettiotal springsugna ekipage till startlinjen. Idag fyra år senare kan hundar och deras ägare löpa, jogga eller gå fem eller tio kilometer i antingen Stockholm, Göteborg, Sundsvall eller Malmö. Ett ekipage ska utgöras av minst en hundförare och en hund men loppet öppnar även upp för en förare och två hundar, två förare och en hund samt förare plus hund i sällskap av exempelvis en barnvagn, rullstolsburen person eller permobilburen person. Efter en hård löptur behövs ofta återhämtning - men vad behöver hunden? Det många inte vet är att hunden lika mycket som oss själva behöver återhämtas efter hårdare träningaspass.

Alla typer av hundar är välkomna och motionsloppet har numera ett stort antal deltagare. Deltagaravgiften är 350 kronor och loppet går av stapeln i maj, juni och september beroende på stad. Motionslopp är en stor trend just nu och att vilja vara aktiv och sund med sin eller någon annans fyrbenta vän ligger i tiden. Både elitlöpare och vardagsmotionärer medverkar i Hundlöpet och loppet har därför ett flertal olika startgrupper. Söker du som hundägare en utmaning för dig och din hund ska ni anmäla er till Hundlöpet.

Läs mer om energi för dig och din hund på dessa länkar:

http://www.svenskadjurapoteket.se/blodpulver-laxolja-nyponpulver-hund

http://www.topformula.se/

Viktigt att träna sin valp

May 28, 2014

Många som skaffar en valp glömmer bort hur viktigt det faktiskt är att börja uppfostra den i tid. Man distraheras av hur söt valpen är, och man kanske inte har hjärta att säga till den på skarpen när det behövs. Men det har visat sig att man gör hunden en björntjänst genom att inte uppfostra den. Hundar är precis som barn, de mår bra av tydliga regler och riktlinjer.

Svårt att lära en gammal hund sitta

Alla har väl hört uttrycket man brukar säga, att det är svårt att lära en gammal hund sitta. Man säger detta i skämtsam ton, men många anar inte hur sant det faktiskt är. Ju tidigare man börjar uppfostra sin hund, desto lättare kommer det vara.

Ett problem som är vanligt, det är att valpar tuggar på allt. De kan förstöra möbler, kläder och skor, och det vill man bara inte vara med om. Det är här viktigt att man tar itu med detta på en gång. Skulle man inte göra det, så kan det leda till att man får en vuxen hund som bits.

Här nedan kan du se en video som beskriver hur man kan göra på ett talande sätt. Det beskrivs bland annat hur man kan börja med att sätta upp bestämda regler. Ge valpen vissa saker den får lov att tugga på, till exempel sina leksaker. Välj gärna en leksak i gummi. Detta är extra skönt att tugga på när tänderna kliar.

Men viktigast av allt är att man ger sin hund tid och uppmärksamhet. Bli inte besviken om du inte ser resultat på en gång. Nej ta god tid på dig, och var beredd på att det kommer ta tid och energi att uppfostra en hund. Men det är också då det kommer ge resultat.

Se även vasbydjursjukhus.nu och cesarsway.com för mer bra information om hur du tar hand om och tränar din hund.

Ta med hunden på utomlandsresa

May 12, 2014

Det är kanske inte många som tänker på det men det går faktiskt alldeles utmärkt att ta med sig sin hund om man åker utomlands. Dock är det ett antal saker som är väldigt viktiga att tänka på innan man gör det. Det är inte alltid lätt att hitta hundvakter till sin hund när man reser bort till ett annat land. Det finns många olika lösningar i Sverige där man kan lämna in sina hundar under den tid man är bortrest, som ett hunddagis ungefär. Det är ett praktiskt sätt att lösa hundens omhändertagande, men kanske är det så att man faktiskt vill ha med sig sin trogna vän på resan.

Flyga

Att flyga med sin hund kan dock vara ett mycket stressande moment för din hund. Om du vet sedan tidigare att din hund har lätt att bli stressad vid annorlunda situationer eller har någon form av sjukdom som epilepsi eller liknande kan det vara bra att lämna hunden hemma eller söka andra efter en annan form av färdmedel. Att resa i Europa med Håbo Buss är inget främmande för hundägare och kan vara ett gott alternativ till att flyga. Att checka in på flygplatser kan också för den orutinerade vara väldigt knepigt.

Inom EU

Det absolut viktigaste att tänka på är att din hund, som du vill ha med dig på resan, uppfyller alla de krav i identifikationsmärkningar och vaccinationer som det land du ska besöka har på husdjur. Det gör du allra enklast genom att ta kontakt med landets ambassad för att ta reda på vilka dessa krav är. Men det räcker inte riktigt där. Du måste också ta reda på vad som krävs när du ska ta tillbaka ditt husdjur till Sverige, då det också ska kontrolleras noggrant. Då är det jordbruksverket som du ska vända dig till, och du hittar frågor och svar på det allra mesta på deras webbplats.

Idag är det ett krav på att hundar som befinner sig inom EU ska vara märkta med microchip. Har du en hund som är märkt med tatuering så kan det gå bra att resa med den, men för att verkligen se till att undvika problem och komplikationer vid gränserna så är det allra bäst om du märker din hund med ett microchip innan ni reser. En hund ska dessutom ha ett hundpass, där alla olika identifikationsnummer, vaccineringar och behandlingar finns redovisade. För att få ett sådant pass behöver du vända dig till din veterinär.

Det kan givetvis vara så att olyckan är framme och att din hund springer bort på semestern. Då är det ett bra val att registrera sin hund i det Europeiska ägarregistret, Europetnet. Det kommer att göra det betydlig enklare för eventuella upphittare av din hund att hitta rätt ägare och komma i kontakt med dig. Europetnet används av många olika djurhem, veterinärer och poliser runt om i Europa så det är alltså en extra trygghet för dig som djurägare.

Sverige

Du vill ju såklart att din hund ska få följa med dig hem till Sverige igen, därför är det väldigt viktigt att du har koll på vilka regler som gäller. Dessa regler för införsel kan ändras ganska snabbt så det är viktigt att du hela tiden håller dig uppdaterad om hur läget ser ut. Jordbruksverket och dess webbplats uppdateras hela tiden med den senaste informationen så det är en viktig sida att ha koll på när man planerar en semester tillsammans med sin trofasta vän.

Unikt foto på en svart flamingo

Apr 04, 2014

En man ifrån staden Carmel i Kalifornien har hittat – och fotograferat – en flamingo med helt svarta fjädrar.

Don Presser, som tog bilden, var ute och för att fotografera ormar när han fick syn på den sällsynta fågeln. Han hävdar själv, efter att ha diskuterat med experter, att det här kan vara den enda svarta flamingon i världen, och att den flamingo som han har fotat är det första dokumenterade exemplaret.

Bilden blev tagen i Eilat, Israel, som han besökte under februari i år. Efter att han tagit bilden skickade han in den till ornitologer i Monterey County som identifierade den som en mycket sällsynt melanistisk större flamingo. Andra bilder på en mörkfärgad flamingo började dyka upp i Eilat under förra våren, och andra siter har också hävdat att fågeln är unik. Det är dock oklart om den fågel som Don Presser har fotat är samma.

– Jag tror att det bara finns en, men det kan ju finnas fler, sa Don Presser till tidningen Times Herald. Om jag säger såhär: det är väldigt sällsynt.

Don Presser, som äger reseföretaget FourWinds Travel i Carmel, Kalifornien, reste till Eilat i hopp om att fotografera ormar. Däremot var det väldigt kallt och regnigt väder, vilket förstörde hans chanser att hitta några. Han tycker dock om att fota alla sorters djur, och under vandringen la han märke till en stor klunga flamingos som vadade i en damm. Där stack den svartfjädrade fågeln ut, och han frågade sin reseledare vad det var för något.

- Han sa, 'Det där kan inte vara en flamingo. Det finns inga svarta flamingos.', berättar Presser.

Han passade då på att ta några bilder på fågeln.

Flamingos är kända för sin klara rosa färg. Men en genetisk avvikelse kan få dem att producera extra mängder av att pigment kallat melanin. När en flamingo har den här åkomman ser den ut att vara ovanligt brun eller svart och kallas melanistisk. Albinodjur har en liknande genetisk avvikelse som orsakas av brist på melanin. Leucism är en annan pigmentrelaterad åkomma som gör fåglar ljusare eller helt vita i sin fjäderdräkt. Skillnaden mellan leucism- och albinotillståndet är att den tidigare inte har samma rosa ögon och fötter som en albinofågel. Melanistiska djur är dock betydligt mer sällsynta än albinodjur, enligt Cornell Lab of Ornithology. Men det kan förstås bero på att albinodjur helt enkelt är lättare att lägga märke till.

Är du själv intresserad av fågelskådning, eller att börja med det, se www.gofoto.se för bra information om fågelkikare och annan utrustning. Vem vet, kanske är det du som skådar nästa svarta flamingo?

Källa: Carmel man snaps photo of rare black flamingo