Stockholms hundmässa

Mar 05, 2014

Helgen den 7 till 8 december hölls den årliga mässan för hundälskare i Stockholm – Stockholms Hundmässa. Denna mässa som i år lockade hela 7 000 hundar för utställning är en av de största mässorna och utställningarna för hundar i hela världen. På denna speciella mässa samlades hela 299 olika raser av hundar. De vanligaste hundarna på mässan var små chihuahuahundar som det fanns hela 215 stycken av, följt av den klassiska flat coated retreiever med 150 deltagare.

Under hela mässan hålls utställningar och uppvisningar av hundarna. Efter det bedömer domarkåren sina vinnare baserat på en rad olika parametrar. Domarkåren består av representanter från inte mindre än 16 olika länder och gör ett gediget och noggrant arbete ända från klockan nio på morgonen till 14 på eftermiddagen under de dagar som mässan hålls.

Aktiviteter och marknadsföring också inslag på mässan

Det var inte bara traditionella utställningar som hölls under denna mässa; det arrangerades också till exempel final i svenska mästerskapen av freestyle och andra typer av klasser och sporter som går ut på att hunden ska följa givna mönster, vägar och kommandon på bästa sätt.

Utöver dessa typer av tävlingar och utställningar är mässan också en av världens största fokuspunkter för tillbehör och produkter relaterade till hundar. I år hade hela 135 företag satt upp montrar och bord för att marknadsföra sina produkter och tjänster till olika hundägare, kennels och andra intresserade. Många andra aktiviteter arrangerades också i samband med mässan. Till exempel fick det här året även små barn ställa ut sina hundar och självklart får alla som är med och deltar både diplom och rosett av arrangörerna.

Något som också var populärt i år liksom tidigare år är den klassiska mötesplatsen Café Hundsnack. På denna mötesplats är alla välkomna för att lyssna på föredrag, delta i seminarier och föra diskussioner kring allt som har med hundar att göra. Vanliga punkter på dagordningen brukar vara olika metoder enligt vilka man kan eller borde träna sina hundar, huruvida man kan hitta fler fördelar än nackdelar med att kastrera sina hundar och vilka försäkringar som är nödvändiga att ha koll på när man skaffar hund.

Mässan avslutas självklart med att alla vinnande hundar i de olika klasserna får priser och uppmärksammas på slutceremonin. Sedan är det dags att förbereda för nästa års mässa och förhoppningsvis ännu mer besökande hundar och hundägare. Mer om mässor hittar du på Dohrns hemsida.

Café Hundsnack

Gothenburg Horse Show

Feb 19, 2014

Hästsporten är väldigt populär i Sverige. Det kunde man inte minst se när OS gick av stapeln och hur den svenska publiken noggrant följde hur det gick för våra tävlande i de olika grenarna. Att Rolf Göran Bengtsson sedan tog hem Jerringpriset visar på att hästsporten fortsatt är en respekterad sport med duktiga och uppskattade idrottare.

Rolf Göran Bengtsson och Sara Algotsson Ostholt har varit de namn som ytterligare fört fram hästsporten i Sverige. Malin Baryard behöver inte längre bära oket helt själv, för nu finns det flera talangfulla och duktiga idrottare som sysslar med sporten.

Göteborg är staden som lever upp till uppgiften att hålla tävlingarna intressanta och proffsiga. Genom Gothenburg Horse Show bjuder man in världens absolut bästa ryttare att tävla och visa upp sig varje år. Detta återkommande evenemang är en av världens tre största inomhustävlingar för ridsport.

Gothenburg Horse Show startade redan 1977 och har sedan starten haft över 2,5 miljoner besökare. Tävlingen utvecklas också väldigt mycket och växer i storlek och betydelse. I april 2013 hade Gothenburg Horse Show finaler i både hoppning och dressyr, vilket var första gången som Göteborg stod som värd för båda typerna av finaler samtidigt. Gothenburg Horse Show är också det evenemang som hållit i allra flest finaler, tretton stycken i hoppning och sju i dressyr.

Mellan den 26 februari och 2 mars så bjuder då Göteborg ytterligare en gång in till en tävling i Scandinavium Arena som kommer att hålla absolut världsklass. Got Event AB, i samarbete med Svenska Ridsportförbundet, är de som arrangerar dessa tävlingar. Det är många deltagare och åskådare som bedömer att det här är en av de absolut bästa tävlingarna som arrangeras i hela världen och det kommer inte att behöva kosta dig speciellt mycket att besöka den. Så lite som 170 kronor kostar en biljett, vilket också kommer att ge dig tillträde till den stora hästsportsmässan Euro Horse på Svenska Mässan samma helg.

Mer info hittar du här om Gothenburg Horse Show och här om hästsportsmässan Euro Horse. Boende kan du boka på www.novotel.se.

Göteborg är alltså staden att befinna sig i i slutet av februari 2014. Som en hästtokig nation kommer säkerligen besökarantalet att slå nya rekord. Det är alltså den perfekta platsen för alla killar och tjejer som har stora drömmar om att bli något inom hästsporten, för här kan de inspireras av världseliten och sporrar till att kanske en dag själva få rida i Scandinavium Arena.

 

Var aktiv med din hund

Jan 10, 2014

Att träna tillsammans med din hund är både bra för er hälsa och för er relation. Det är viktigt att ni har roligt tillsammans och att ni har en bra kontakt. Att din hund är uppmärksam på dig och självmant söker kontakt med dig kan vara oerhört viktigt i olika situationer. Men vad finns det egentligen för olika aktiviteter att göra med sin hund förutom att träna vardagslydnad och roliga tricks? Jo, faktum är att det finns massor utav spännande hundsporter som kan träna både på egen hand eller genom att delta i olika kurser som anordnas runt om i landet. Nedan följer lite information om sju av de allra vanligaste och mest omtyckta hundsporterna i Sverige.

Agility

En av de allra roligaste och mest fartfyllda hundsporterna är agility. Denna sport har funnits i Sverige sedan 80-talet och är idag en superpopulär sport. När man tränar agility bygger man upp ett starkt band med sin hund och lär sig att samarbeta med varandra. Det är du som förare som ska visa din hund vilket hinder som kommer härnäst när ni tillsammans springer genom banan. Hunden får bland annat hoppa över hinder, springa genom tunnlar och slalompinnar samt gå över en balansbräda. Agility kan man träna som en hobby eller för att tävla officiella mästerskap.

Lydnad

I lydnad tränar du din hund att utföra olika moment som platsliggning, fritt följ och inkallning. Det är meningen att hunden ska lära sig dessa moment så bra som möjligt utan att du som förare ska behöva använda dig av hjälpmedel. Denna hundsport kräver mycket koncentration och träning, så det är bra att börja med lättare moment redan när hunden är ung. I lydnad kan man tävla i fyra olika klasser med olika nivåer på svårighetsgraden.

Freestyle

Freestyle är en relativt ny hundsport i Sverige som utövas i en ganska liten omfattning. Enkelt förklarat är freestyle ungefär som ett lydnadsprogram som utförs till ett musikstycke. Meningen är att föraren tillsammans med hunden ska bjuda på en show som består av koreografi som föraren själv kommit på. Sporten är perfekt för dig som har en energifylld hund som tycker om att arbeta sida vid sida med dig. Freestyle är dessutom väldigt underhållande för publiken.

Bruks

Brukssport innehåller flera spännande grenar såsom spår, rapport och sök samt skydds. Dessa sporter kräver ett gott samarbete och en god förståelse mellan dig och din hund. De olika grenarna ger din hund möjligheten att få utlopp för flera naturliga beteenden och ni får dessutom vistas mycket ute i naturen och i friska luften. I bruks kan man tävla i fyra olika nivåer. Så fort ni samlat ihop tillräckligt många poäng i den första nivån kan ni gå vidare till nästa. I denna sport krävs mycket träning om man vill ta sig vidare till högre nivåer.

Flyball

Om du har en hund som älskar bollar är flyball den perfekta sporten för er. Flyball är en fartfylld lagtävling där man tävlar i stafetter. Sporten går ut på att hundarna springer genom en bana, med fyra hinder, för att komma fram till en låda som innehåller en boll. När hunden trycker på en platta med sina tassar öppnas lådan och bollen skjuts upp. Hunden har därefter i uppgift att fånga bollen, springa tillbaka samma väg som den kom och när den springer över mållinjen släpps nästa hund iväg. Som förare får du inte springa med din hund utan du ska styra den med olika kommandon. Du får enbart använda din röst när du hjälper din hund. Denna sport är inte bara rolig att delta i utan även väldigt underhållande att se på.

Lure Coursing

Lure Coursing är en sport där man oftast tävlar med vinthundar, som greyhounds och whippets. Sporten är i stort sett en simulerad harjakt där hundarna jagar en plastpåse (som ska föreställa en hare) i en speciell bana som vanligtvis är cirka 600-800 meter lång. I denna tävling bedöms hundarna utefter egenskaper som entusiasm, följsamhet, rörlighet, uthållighet och förstås snabbhet. Denna sport kan passa perfekt för dig som har en riktigt energifylld hund som behöver få springa av sig.

Utställning

Utställning är också en typ av hundsport som du kan delta i tillsammans med din hund. På en utställning bedöms din hund bland annat för sin anatomi, alltså uppbyggnad, samt för sina rastypiska drag och tillgänglighet. Vanligtvis tävlar hunden först inom sin egen ras, sedan inom gruppen och därefter får vinnarna ur varje grupp tävla om att bli ”best in show” som det heter. Det vill säga den hund som bäst överensstämmer med sin rasstandard vinner hela utställningen.

Glöm inte bort hundens hälsa

Det är så klart viktigt att alltid ta hand om sin hund, men när man är aktiv med hunden är det bra att hålla ett extra öga så att allt står rätt till med dess hälsa. Munnen är speciellt utsatt. Så här skriver Sollentuna Djurklinik på sin hemsida:

”Tand- och munproblem är den vanligaste diagnosen hos hundar och katter.”

Så, ut och rör på dig med din hund och prova på olika sporter och aktiviteter, men glöm inte bort att pyssla om hunden lite extra då och då.