Så mycket får hunden bestämma över semestern

Semesterfirandet är ju så klart något som ska vara roligt för hela familjen. Och det gäller så klart även våra husdjur. Men exakt mycket inflytande har egentligen våra pälsbeklädda familjemedlemmar över resmålet? En ny undersökning visar att det är mer än du tror.

Undersökningen heter HusdjursPanelen, och genomförs av Animail. Syftet är att ta reda på vilken kunskap svenskar har om sina husdjur, samt vilken inställning och relation de har till dem. Resultatet av undersökningen visar bland annat att nära 70 procent av Sveriges husdjursägare tar med sig djuret på semestern. Så många som 85 procent av dessa planerar semestern runt sitt husdjur, där 43 procent av de tillfrågade svarar att de bara reser till semesterorter där husdjur är tillåtna, medan 32 procent bara reser om deras djur kan bli omhändertaget av vänner, familj eller på hund-/kattpensionat.

Undersökningen visar också att den största svårigheten som husdjursägande semesterfirande stöter på är att hitta djurvänligt boende. Detta är något som nära en tredjedel av de tillfrågade upplevde som besvärligt. Detta berodde bland annat på att regler kring utlandsresa med djur är väldigt krångliga, men också att människor ofta har en väldigt besvärlig attityd till resenärer med husdjur.

Animail har skrev därför med några snabba tips i undersökningens pressmeddelande för att hjälpa turism- och restaurangnäringens aktörer att skapa en mer välkomnande miljö för husdjursägare. Några lite större saker man kan göra är till exempel att skapa en inhägnad rastplats vid boendet, där djuren kan få gå lösa, att erbjuda hund- och kattmat på menyn i hotellets restaurang och att erbjuda djurpassning. Men några enkla saker som alla kan erbjuda är till exempel att sätta upp skyltar som visar att platsen är djurvändlig, att ställa ut vattenskålar utanför entrén till hotellet och baren, och att utrusta djurvänliga rum med kattklös, matskålar, hundbädd, leksaker och en eller annan godisbit. Och som vi berättat om tidigare så går sådana saker enkelt att hitta djurbutiker som Hundshopen i Karlskrona, eller någon fiffig onlinebutik.

Så nu hoppas vi att näringslivet tar till sig den här nya informationen, och att djurägare ska få det enklare att planera en semester som passar till hela familjen.