Se den adopterade hunden Roo välja sin första leksak

Det är svårt att inte le när den helt makalöst söta Golden Retrievern Roo får välja en hundleksak för första gången. Känner man dessutom till Roo’s bakgrund blir videon än starkare.

2011 befinner sig en panikslagen valp på ett hundhem i Los Angeles. Valpen anses vara alldeles för skräckslagen att ens adopteras och en tid för avlivning bokas, när en volontär i sista minuten bestämmer sig för att adoptera den knappt 7 kg lätta och undernärda valpen med öppna sår. Hennes öron är fulla med blod och vax, och hennes tassar med betong. Valpens ärr vittnar om extrem försummelse och vanvård. Hennes muskler är förtvinade – t.o.m. tungan i hennes mun är lam. Det gör ont att bara gå några meter, och hon haltar. Hon har tuggad och slickat sig genom huden på hennes lemmar. Fysiska sår kan läka, men den största utmaningen av alla kommer att vara att övervinna vad livet har lärt henne om människor: att frukta dem.

Så beskriver den utforskande författaren Brian Beker sin bok Notes from a Dog Recue in Progress som beskriver utmaningarna med att skapa en kärleksfull relation med en hund vars tillit till människor raserats totalt. Med ett stort tålamod, kärlek och näringsrikt hundfoder får läsarna följa författaren och valpen Roo’s relation sakta stärkas.

I Sverige finns det flera organisationer som arbetar för att ge utsatta hundar ett värdigare liv. En av dessa är den ideella organisation DogRescue som med hjälp av flera volontärer, sponsorer av bra hundfoder och stort engagemang från hundälskare varje år kan ge ett stort antal utsatta hundar ett bättre liv. Föreningen har fokuserat på utsatta hundar i Rumänien, vilket det just nu finns gott om. En av de viktigaste sponsorerna är den online-baserade e-handeln Hemfoder.se som bidrar med bra hundfoder. Utan deras hjälp hade det varit svårt att driva en ideell förening även med hjälp av statens bidrag.

Vill man som privatperson bidra kan man bli fadder åt en ”egen hund” genom att varje månad skänka 250 kr som går till annat än bra hundfoder.

Visste du att vem som helst kan starta en ideell organisation? Det enda som behövs är;

Tre personer

Grundläggande stadgar

Tillsatt styrelse

 Vill ni läsa mer om hunden Roo besök bloggen The Dog in The Clouds.