Stockholms hundmässa

Helgen den 7 till 8 december hölls den årliga mässan för hundälskare i Stockholm – Stockholms Hundmässa. Denna mässa som i år lockade hela 7 000 hundar för utställning är en av de största mässorna och utställningarna för hundar i hela världen. På denna speciella mässa samlades hela 299 olika raser av hundar. De vanligaste hundarna på mässan var små chihuahuahundar som det fanns hela 215 stycken av, följt av den klassiska flat coated retreiever med 150 deltagare.

Under hela mässan hålls utställningar och uppvisningar av hundarna. Efter det bedömer domarkåren sina vinnare baserat på en rad olika parametrar. Domarkåren består av representanter från inte mindre än 16 olika länder och gör ett gediget och noggrant arbete ända från klockan nio på morgonen till 14 på eftermiddagen under de dagar som mässan hålls.

Aktiviteter och marknadsföring också inslag på mässan

Det var inte bara traditionella utställningar som hölls under denna mässa; det arrangerades också till exempel final i svenska mästerskapen av freestyle och andra typer av klasser och sporter som går ut på att hunden ska följa givna mönster, vägar och kommandon på bästa sätt.

Utöver dessa typer av tävlingar och utställningar är mässan också en av världens största fokuspunkter för tillbehör och produkter relaterade till hundar. I år hade hela 135 företag satt upp montrar och bord för att marknadsföra sina produkter och tjänster till olika hundägare, kennels och andra intresserade. Många andra aktiviteter arrangerades också i samband med mässan. Till exempel fick det här året även små barn ställa ut sina hundar och självklart får alla som är med och deltar både diplom och rosett av arrangörerna.

Något som också var populärt i år liksom tidigare år är den klassiska mötesplatsen Café Hundsnack. På denna mötesplats är alla välkomna för att lyssna på föredrag, delta i seminarier och föra diskussioner kring allt som har med hundar att göra. Vanliga punkter på dagordningen brukar vara olika metoder enligt vilka man kan eller borde träna sina hundar, huruvida man kan hitta fler fördelar än nackdelar med att kastrera sina hundar och vilka försäkringar som är nödvändiga att ha koll på när man skaffar hund.

Mässan avslutas självklart med att alla vinnande hundar i de olika klasserna får priser och uppmärksammas på slutceremonin. Sedan är det dags att förbereda för nästa års mässa och förhoppningsvis ännu mer besökande hundar och hundägare. Mer om mässor hittar du på Dohrns hemsida.

Café Hundsnack