Ta med hunden på utomlandsresa

Det är kanske inte många som tänker på det men det går faktiskt alldeles utmärkt att ta med sig sin hund om man åker utomlands. Dock är det ett antal saker som är väldigt viktiga att tänka på innan man gör det. Det är inte alltid lätt att hitta hundvakter till sin hund när man reser bort till ett annat land. Det finns många olika lösningar i Sverige där man kan lämna in sina hundar under den tid man är bortrest, som ett hunddagis ungefär. Det är ett praktiskt sätt att lösa hundens omhändertagande, men kanske är det så att man faktiskt vill ha med sig sin trogna vän på resan.

Flyga

Att flyga med sin hund kan dock vara ett mycket stressande moment för din hund. Om du vet sedan tidigare att din hund har lätt att bli stressad vid annorlunda situationer eller har någon form av sjukdom som epilepsi eller liknande kan det vara bra att lämna hunden hemma eller söka andra efter en annan form av färdmedel. Att resa i Europa med Håbo Buss är inget främmande för hundägare och kan vara ett gott alternativ till att flyga. Att checka in på flygplatser kan också för den orutinerade vara väldigt knepigt.

Inom EU

Det absolut viktigaste att tänka på är att din hund, som du vill ha med dig på resan, uppfyller alla de krav i identifikationsmärkningar och vaccinationer som det land du ska besöka har på husdjur. Det gör du allra enklast genom att ta kontakt med landets ambassad för att ta reda på vilka dessa krav är. Men det räcker inte riktigt där. Du måste också ta reda på vad som krävs när du ska ta tillbaka ditt husdjur till Sverige, då det också ska kontrolleras noggrant. Då är det jordbruksverket som du ska vända dig till, och du hittar frågor och svar på det allra mesta på deras webbplats.

Idag är det ett krav på att hundar som befinner sig inom EU ska vara märkta med microchip. Har du en hund som är märkt med tatuering så kan det gå bra att resa med den, men för att verkligen se till att undvika problem och komplikationer vid gränserna så är det allra bäst om du märker din hund med ett microchip innan ni reser. En hund ska dessutom ha ett hundpass, där alla olika identifikationsnummer, vaccineringar och behandlingar finns redovisade. För att få ett sådant pass behöver du vända dig till din veterinär.

Det kan givetvis vara så att olyckan är framme och att din hund springer bort på semestern. Då är det ett bra val att registrera sin hund i det Europeiska ägarregistret, Europetnet. Det kommer att göra det betydlig enklare för eventuella upphittare av din hund att hitta rätt ägare och komma i kontakt med dig. Europetnet används av många olika djurhem, veterinärer och poliser runt om i Europa så det är alltså en extra trygghet för dig som djurägare.

Sverige

Du vill ju såklart att din hund ska få följa med dig hem till Sverige igen, därför är det väldigt viktigt att du har koll på vilka regler som gäller. Dessa regler för införsel kan ändras ganska snabbt så det är viktigt att du hela tiden håller dig uppdaterad om hur läget ser ut. Jordbruksverket och dess webbplats uppdateras hela tiden med den senaste informationen så det är en viktig sida att ha koll på när man planerar en semester tillsammans med sin trofasta vän.