Unikt foto på en svart flamingo

En man ifrån staden Carmel i Kalifornien har hittat – och fotograferat – en flamingo med helt svarta fjädrar.

Don Presser, som tog bilden, var ute och för att fotografera ormar när han fick syn på den sällsynta fågeln. Han hävdar själv, efter att ha diskuterat med experter, att det här kan vara den enda svarta flamingon i världen, och att den flamingo som han har fotat är det första dokumenterade exemplaret.

Bilden blev tagen i Eilat, Israel, som han besökte under februari i år. Efter att han tagit bilden skickade han in den till ornitologer i Monterey County som identifierade den som en mycket sällsynt melanistisk större flamingo. Andra bilder på en mörkfärgad flamingo började dyka upp i Eilat under förra våren, och andra siter har också hävdat att fågeln är unik. Det är dock oklart om den fågel som Don Presser har fotat är samma.

– Jag tror att det bara finns en, men det kan ju finnas fler, sa Don Presser till tidningen Times Herald. Om jag säger såhär: det är väldigt sällsynt.

Don Presser, som äger reseföretaget FourWinds Travel i Carmel, Kalifornien, reste till Eilat i hopp om att fotografera ormar. Däremot var det väldigt kallt och regnigt väder, vilket förstörde hans chanser att hitta några. Han tycker dock om att fota alla sorters djur, och under vandringen la han märke till en stor klunga flamingos som vadade i en damm. Där stack den svartfjädrade fågeln ut, och han frågade sin reseledare vad det var för något.

- Han sa, 'Det där kan inte vara en flamingo. Det finns inga svarta flamingos.', berättar Presser.

Han passade då på att ta några bilder på fågeln.

Flamingos är kända för sin klara rosa färg. Men en genetisk avvikelse kan få dem att producera extra mängder av att pigment kallat melanin. När en flamingo har den här åkomman ser den ut att vara ovanligt brun eller svart och kallas melanistisk. Albinodjur har en liknande genetisk avvikelse som orsakas av brist på melanin. Leucism är en annan pigmentrelaterad åkomma som gör fåglar ljusare eller helt vita i sin fjäderdräkt. Skillnaden mellan leucism- och albinotillståndet är att den tidigare inte har samma rosa ögon och fötter som en albinofågel. Melanistiska djur är dock betydligt mer sällsynta än albinodjur, enligt Cornell Lab of Ornithology. Men det kan förstås bero på att albinodjur helt enkelt är lättare att lägga märke till.

Är du själv intresserad av fågelskådning, eller att börja med det, se www.gofoto.se för bra information om fågelkikare och annan utrustning. Vem vet, kanske är det du som skådar nästa svarta flamingo?

Källa: Carmel man snaps photo of rare black flamingo