Var aktiv med din hund

Att träna tillsammans med din hund är både bra för er hälsa och för er relation. Det är viktigt att ni har roligt tillsammans och att ni har en bra kontakt. Att din hund är uppmärksam på dig och självmant söker kontakt med dig kan vara oerhört viktigt i olika situationer. Men vad finns det egentligen för olika aktiviteter att göra med sin hund förutom att träna vardagslydnad och roliga tricks? Jo, faktum är att det finns massor utav spännande hundsporter som kan träna både på egen hand eller genom att delta i olika kurser som anordnas runt om i landet. Nedan följer lite information om sju av de allra vanligaste och mest omtyckta hundsporterna i Sverige.

Agility

En av de allra roligaste och mest fartfyllda hundsporterna är agility. Denna sport har funnits i Sverige sedan 80-talet och är idag en superpopulär sport. När man tränar agility bygger man upp ett starkt band med sin hund och lär sig att samarbeta med varandra. Det är du som förare som ska visa din hund vilket hinder som kommer härnäst när ni tillsammans springer genom banan. Hunden får bland annat hoppa över hinder, springa genom tunnlar och slalompinnar samt gå över en balansbräda. Agility kan man träna som en hobby eller för att tävla officiella mästerskap.

Lydnad

I lydnad tränar du din hund att utföra olika moment som platsliggning, fritt följ och inkallning. Det är meningen att hunden ska lära sig dessa moment så bra som möjligt utan att du som förare ska behöva använda dig av hjälpmedel. Denna hundsport kräver mycket koncentration och träning, så det är bra att börja med lättare moment redan när hunden är ung. I lydnad kan man tävla i fyra olika klasser med olika nivåer på svårighetsgraden.

Freestyle

Freestyle är en relativt ny hundsport i Sverige som utövas i en ganska liten omfattning. Enkelt förklarat är freestyle ungefär som ett lydnadsprogram som utförs till ett musikstycke. Meningen är att föraren tillsammans med hunden ska bjuda på en show som består av koreografi som föraren själv kommit på. Sporten är perfekt för dig som har en energifylld hund som tycker om att arbeta sida vid sida med dig. Freestyle är dessutom väldigt underhållande för publiken.

Bruks

Brukssport innehåller flera spännande grenar såsom spår, rapport och sök samt skydds. Dessa sporter kräver ett gott samarbete och en god förståelse mellan dig och din hund. De olika grenarna ger din hund möjligheten att få utlopp för flera naturliga beteenden och ni får dessutom vistas mycket ute i naturen och i friska luften. I bruks kan man tävla i fyra olika nivåer. Så fort ni samlat ihop tillräckligt många poäng i den första nivån kan ni gå vidare till nästa. I denna sport krävs mycket träning om man vill ta sig vidare till högre nivåer.

Flyball

Om du har en hund som älskar bollar är flyball den perfekta sporten för er. Flyball är en fartfylld lagtävling där man tävlar i stafetter. Sporten går ut på att hundarna springer genom en bana, med fyra hinder, för att komma fram till en låda som innehåller en boll. När hunden trycker på en platta med sina tassar öppnas lådan och bollen skjuts upp. Hunden har därefter i uppgift att fånga bollen, springa tillbaka samma väg som den kom och när den springer över mållinjen släpps nästa hund iväg. Som förare får du inte springa med din hund utan du ska styra den med olika kommandon. Du får enbart använda din röst när du hjälper din hund. Denna sport är inte bara rolig att delta i utan även väldigt underhållande att se på.

Lure Coursing

Lure Coursing är en sport där man oftast tävlar med vinthundar, som greyhounds och whippets. Sporten är i stort sett en simulerad harjakt där hundarna jagar en plastpåse (som ska föreställa en hare) i en speciell bana som vanligtvis är cirka 600-800 meter lång. I denna tävling bedöms hundarna utefter egenskaper som entusiasm, följsamhet, rörlighet, uthållighet och förstås snabbhet. Denna sport kan passa perfekt för dig som har en riktigt energifylld hund som behöver få springa av sig.

Utställning

Utställning är också en typ av hundsport som du kan delta i tillsammans med din hund. På en utställning bedöms din hund bland annat för sin anatomi, alltså uppbyggnad, samt för sina rastypiska drag och tillgänglighet. Vanligtvis tävlar hunden först inom sin egen ras, sedan inom gruppen och därefter får vinnarna ur varje grupp tävla om att bli ”best in show” som det heter. Det vill säga den hund som bäst överensstämmer med sin rasstandard vinner hela utställningen.

Glöm inte bort hundens hälsa

Det är så klart viktigt att alltid ta hand om sin hund, men när man är aktiv med hunden är det bra att hålla ett extra öga så att allt står rätt till med dess hälsa. Munnen är speciellt utsatt. Så här skriver Sollentuna Djurklinik på sin hemsida:

”Tand- och munproblem är den vanligaste diagnosen hos hundar och katter.”

Så, ut och rör på dig med din hund och prova på olika sporter och aktiviteter, men glöm inte bort att pyssla om hunden lite extra då och då.